Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 η δίωρη online ημερίδα «Είμαστε όλοι startups» από το Skywalker.gr στο πλαίσιο της δέσμης πρωτοβουλιών του «Bγαίνουμε μπροστά».
Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της πλατφόρμας Zoom στο Facebook page του Skywalker.gr, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύτερο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και το ενδιαφερόμενο κοινό να την παρακολουθήσουν και να υποβάλουν ερωτήσεις.
Η συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος του Star Κεντρικής Ελλάδος κα Βίκυ Κοτσιμπού, αναπτύχθηκε γύρω από τρεις βασικούς άξονες:
- Πώς έχει επηρεάσει η κλιμακούμενη αβεβαιότητα το επιχειρηματικό DNA μας;
- Τι εργαλεία και ποια μέσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε την απειλή;
- Πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στρατηγικά και συντεταγμένα στην επόμενη μέρα, προετοιμαζόμενοι παράλληλα για αντίστοιχες ή άλλες καταστάσεις;
Τις απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα έδωσε το πάνελ των εξαίρετων ομιλητών που συμμετείχαν: η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Υπεύθυνη Καινοτομίας, Ψηφιακής Οικονομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας, ΣΕΒ, ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών, ο κ. Γιάννης Κώτης, μέλος του ΚΕΜΕΛ, πρώην πρόεδρος της Algida, Business & Executive Master Coach, ο κ. Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος της Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο κ. Φώτης Μαραγκός, επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Ορέστης Ματσούκας, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, ο κ. Δημήτρης Μπρεντάκης, CEO της Printsol, η κα Βασιλική Πιστιόλα, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Agrino, και ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδωσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι «είναι δεδομένο, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει το ΔΝΤ, ότι πορευόμαστε προς μια ύφεση της τάξης του 10%, πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα αντέξουν, με κυρίαρχες τις επιχειρήσεις εστίασης και του τουρισμού».
Ο κ. Δημήτρης Μπρεντάκης τόνισε πόση αλήθεια μπορεί να κρύβει ο τίτλος της ημερίδας «Είμαστε όλοι startups», μια και ως επιχειρηματίας βλέπει ότι όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν στην παρούσα περίοδο να επανευφεύρουν την εταιρική τους ταυτότητα, η οποία έχει επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό τόσο στην εσωτερική λειτουργία τους, όσο και στο προφίλ που είχαν στην προ κορονοϊού εποχή. Η νέα κατάσταση έχει αναγκάσει όλο τον επιχειρηματικό κόσμο να βγει από τη ζώνη ασφαλείας και με την πλάτη στον τοίχο να δημιουργήσει μια νέα στρατηγική, για την οποία η επιτυχία είναι μονόδρομος.
Ο κ. Μιχάλης Δρίτσας επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων στο μέγιστο δυνατό με στόχο την υγιή ανάπτυξη, τη νέα σχέση κράτους και επιχειρήσεων και την ανάγκη να ολοκληρωθεί και να απλοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και να επαναπροσδιοριστεί η σχέση με τους πελάτες σε κάθε επιχείρηση, ενώ προέτρεψε να προετοιμαστούμε όλοι για μια περίοδο ύφεσης.
Για την ανάγκη μετασχηματισμού –και όχι μόνο ψηφιακού– μίλησε ο κ. Γιάννης Κώτης, καθώς και για την τακτική του «think out of the box», ακόμα και στις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή των συσχετισμών στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι (τουρισμός, AirBnB κτλ.) και συμβούλεψε τους επιχειρηματίες να «ανακαλύψουν» ξανά τους πελάτες τους, οι οποίοι δεν είναι πια οι ίδιοι, να περάσουν σε σφιχτή διαχείριση και να δημιουργήσουν ένα αναλυτικό πλάνο εξωστρεφούς επανεκκίνησης.
Η κα Βασιλική Πιστιόλα τόνισε τη σημασία της ψυχραιμίας, καθώς ο Covid-19 έγραψε από την αρχή τους κανόνες. Η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους, παράλληλα δε πρότεινε τη στήριξη και την ανάπτυξη και άλλων τομέων της οικονομίας πέραν του τουρισμού, όπως η πρωτογενής παραγωγή με τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης, η έρευνα και η ποιότητα, η εκπαίδευση και η καινοτομία. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να θωρακιστούν οι επιχειρήσεις απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις.
Η κα Μάγκυ Αθανασιάδη μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας, της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων και του ψηφιακού μετασχηματισμού που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, σε τέτοιο βαθμό ώστε όλες οι επιχειρήσεις –όχι μόνο οι μεγάλες– να φτάσουν στο επίπεδο της ψηφιακής ωριμότητας. Ανέφερε ακόμα ότι θα ήταν μια ευτυχής συγκυρία αν μπορούσαν όλες οι επιχειρήσεις να γίνουν startups, δηλαδή ευέλικτες, με «ελαφριές» οργανωτικές δομές και πολύ γρήγορες και αποτελεσματικές στην εκμετάλλευση των ωφελειών της τεχνολογίας.
Ο κ. Φώτης Μαραγκός πρότεινε τη δημιουργία νέων μέτρων μοντέλων και ψηφιακή αναβάθμιση των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού η 4η βιομηχανική επανάσταση ήρθε, όπως είπε, λίγο πιο βίαια. Τόνισε επίσης ότι μπορούν να υπάρχουν οφέλη για όλους με τη σωστή υποστήριξη από το κράτος.
Ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ αναφέρθηκε στη σημασία του πρωτογενούς τομέα και την ανάγκη για συνεργασία των παραγωγών με πανεπιστήμια και ινστιτούτα για την ενίσχυση της παραγωγής με καινοτομία και εξωστρέφεια.
Ο κ. Κυριάκος Λουφάκης έκανε ωστόσο λόγο για τη θετική πλευρά των κρίσεων, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ευκαιρίες μετασχηματισμού της κοινωνίας μας μέσω της αξιοποίησης του υψηλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε ως χώρα. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων και την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, με μεγάλο ρόλο σε αυτό να παίζει το υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Τέλος, ο κ. Ορέστης Ματσούκας εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία, και η Πολιτεία θα πρέπει να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες αλλά και στη νέα αγορά. Απαραίτητη είναι δε η σύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με τις μεγάλες βιομηχανίες.