Γεωπόνος- Capacity Building Director ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Αθηνών
Ο Δημήτρης Βολουδάκης αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στις Γεωπονικές Επιστήμες με ειδικότητα στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία. Η διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε με υποτροφία της Ε.Ε. και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.
Από το 2008 έως το 2009 εργάστηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το 2010 έως το 2011 ως ερευνητής στην Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν από τους βασικούς συγγραφείς της Μελέτης για τις Επιπτώσεις στη γεωργία.
Από το 2011 έως το 2014 εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και από το 2014 έως το 2019 στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ως επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, από το 2014 έως το 2015 εργάστηκε ως εθνικός εμπειρογνώμονας στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Αθήνα.
Ως Σύμβουλος Κλιματικών Υπηρεσιών, μετείχε στην εκπόνηση Περιφερειακών Προγραμμάτων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (Κεντρικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου), Εθνικών Μελετών (Υπουργείο Περιβάλλοντος), Διεθνών Μελετών (Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας), αναπτύσσοντας στρατηγικές και μέτρα προσαρμογής και συντονίζοντας διεπιστημονικές ομάδες ειδικών σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
Από τον Ιανουάριο του 2019 εργάζεται ως Υπεύθυνος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ο οποίος δημιουργήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επιβλέποντας και συντονίζοντας περισσότερα από 31 εκπαιδευτικά προγράμματα στον χώρο της αγροδιατροφής, στα οποία εμπλέκονται 225 εκπαιδευτές και μετέχουν περισσότεροι από 3500 νέοι αγρότες και ωφελούμενοι.
Παράλληλα είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών στον τομέα της Αγροκλιματολογίας. Είναι συντονιστής της Επιχειρησιακής Ομάδας του Μέτρου 16, OLIVE ALARM, με αντικείμενο την δημιουργία μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ελαιοκαλλιεργητές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Έχει συγγράψει 17 ερευνητικές εργασίες και μελέτες με θέμα την κλιματική αλλαγή και την αγροτική παραγωγή, με πιο εμβληματικές την μελέτη των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στη γεωργία της Τράπεζας της Ελλάδος (2011) και την δημοσίευση πραγματείας από την Ακαδημία Αθηνών με θέμα «Εκτιμήσεις των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στους εδαφικούς πόρους και στις αροτραίες καλλιέργειες της Θεσσαλίας» (2022).